Superbrands en zakelijke IT met Ivo Roefs

Superbrands en zakelijke IT met Ivo Roefs

Wat maakt een brand een superbrand? Wat maakt een merk authentiek in de zakelijke wereld van IT? Ivo Roefs, CMO van Schuberg Philis en voorzitter van de Dutch Digital Agencies over de betekenis van digitale transformatie, de waarde van innovatie en de beste verslimmers’ uit de Nederlandse digitale industrie. 

Luister de podcast:​‘Superbrands en zakelijke IT met Ivo Roefs’via Spotify: https://​open​.spo​ti​fy​.com/​episo…

Superbrands’

Toen ik vanuit de reclamewereld de overstap maakte naar de wereld van de IT, kreeg ik vrij vaak de vraag wat ik daar te zoeken had. Maar ik werd getrokken door de cultuur van Schuberg Philis. Ik vind het nog steeds een enorme verstopte parel van de Nederlandse economie. Er zou meer aandacht mogen komen voor de klussen die IT-bedrijven klaarspelen. Een superbrand neerzetten heeft te maken met consistentie, een lange adem hebben, continu je merk blijven voeren. Niet alleen in communicatie maar in alle lagen van je organisatie. Dat vraagt om heel veel samenwerking. Om afstemming. Om geduld. Die lange adem hebben de meeste mensen niet. Organisaties hebben te maken met verzuiling in het bedrijf, wisselingen in de functies, medewerkers die veel te druk zijn met hun eigen taken. Dan wordt marketing snel gezien als een communicatiemiddel terwijl het veel meer is dan dat. Dat is uiteindelijk mijn rode draad geweest in de overstap; een merk neerzetten, ongeacht het vakgebied. Uiteindelijk wil je allemaal altijd de beste dienstverlening ontwikkelen. Het enige echte verschil is dat mensen in de reclamewereld misschien iets extraverter zijn. De passie en ambitie is net zo groot.” 

Coolblue

Ik denk dat Coolblue een van de beste voorbeelden is van een superbrand. Ze zeggen niet alleen alles voor een glimlach’ maar laten dit door hun hele organisatie heen sijpelen. Hoe pakketten worden verpakt en verstuurd, hoe mensen installeren, hoe klachten afgehandeld worden, gebbetjes die verstopt zitten. In alles zie je dat ze bezig zijn met die glimlach. Als je doel is om je bedrijf te laten groeien, om continuïteit voor je collega’s te realiseren en succesvol te zijn, is het doodzonde als je marketing niet door alle lagen laat werken. In mijn optiek hoort het als haarlemmerolie te werken. Je collega’s weten waarom ze er zijn, nieuwe collega’s waarom ze moeten toetreden, klanten weten wat ze komen halen, potentiële klanten weten wat ze moeten doen, je concurrentiepositie wordt er sterker van. Het is een van de krachtigste tools die je tot je beschikking hebt. Ik vind het geweldig om dit op de innovatiekracht van IT toe te passen.” 

Dutch Digital Agencies

De Dutch Digital Agencies is een branchevereniging van 150 bedrijven die allemaal na 1995 ontstaan zijn. Vaak lui die van de universiteit afkomstig zijn, gefascineerd door het internet en vanaf hun zolderkamer een bedrijf hadden opgezet met een eerste website en andere functionaliteiten. Ze hadden vooral de fascinatie: wat kunnen we betekenen voor de gebruiker? Wat kunnen we doen om digitale dienstverlening makkelijker te maken? Deze bedrijven kregen of niet de kans om toe te treden tot het Nederlandse IT-leven of ze voelden zich niet welkom. Ze zijn toen hun eigen informele borrelclub begonnen. Ze konden sparren over vragen waar ze allemaal mee speelden. Dit is langzaamaan vertaald naar DDA. We vertegenwoordigen nu 8500 medewerkers in Nederland. We willen het verschil maken.”

Hannah van der Vegt is copywriter at GIARTE — At Giarte, we firmly believe IT isn’t about bits and bytes. It’s about people. We design the tools and insights to reveal the human experience in tech.