Leidinggeven aan techexperts met Eric Kuisch

Hoe geef je leiding aan een club die intelligenter is dan jezelf?

Hoe geef je leiding aan een club die intelligenter is dan jezelf? 

Paradijsvogels zijn excentrieke zangvogels die alleen voorkomen in Papoea-Nieuw-Guinea en Australië. De vogel staat als metafoor voor eigenzinnige mensen die zich moeilijk conformeren, zoals technische experts die vaak veel meer inhoudelijke kennis hebben dan hun leidinggevenden. Hoe geef je leiding aan een club die intelligenter is dan jezelf? Eric Kuisch, gepromoveerd als wiskundige, COO bij Eurofiber en auteur van het boek Paradijsvogels vertelt over het gevaar van micromanagen, omgaan met superslimme techneuten en dienstbaar leiderschap. 

Luister de volledige podcast: Leidinggeven aan techexperts’ met Marco Gianotten en Eric Kuisch via https://​open​.spo​ti​fy​.com/​episo…

Paradijsvogels

Het woord paradijsvogel riep bij mij de associatie op met mensen die ik veel ben tegengekomen in mijn loopbaan: mensen met een uitzonderlijk talent voor technologie, die in een groep van collega’s ook wel de keizers zijn en daar bekend om staan. Ze hebben inhoudelijk meer kennis dan hun leidinggevende en functioneren vaak bij voorkeur autonoom. Net als paradijsvogels, zijn ze erg zichtbaar. Beperkt in aantal en opvallend. Exceptioneel. Ik zag een natuurfilm en dacht: dat is m!’”

Dienend leiderschap

Het is vaak een valkuil waar je snel intrapt als manager zijnde. Je moet targets halen. Je voelt tijdsdruk, je weet dat andere bedrijven bezig zijn met wat jij doet, je moet verantwoording afleggen aan je baas, technische bugs moeten opgelost worden. De logische reactie is om te gaan micro managen. En dat moet je nou juist niet doen. Je taak is om alle obstakels, stress en omliggende druk weg te nemen zodat de paradijsvogels kunnen floreren. Creëer een omgeving waar zij zonder enige belemmering hun werk kunnen doen. Ik heb gewerkt in een bedrijf waar dit aan de hand was. Er was een constante druk om producten te introduceren. Men moest zoveel kennis hebben van het proces, de randapparatuur, de software en de techniek erachter. Het was ontzettend ingewikkeld, er waren maar twee mensen in mijn team die dat snapten. Die heb ik afgeschermd van alle sores eromheen, inclusief een CIO die mij dagelijks belde om te vragen wanneer we nou eens live gingen. Ze hoefden mij geen dagelijkse rapportages te sturen, als ze maar deden wat ze moesten doen. Af en toe ging ik langs voor een kop koffie om te checken hoe het met ze ging en of ze wel geslapen hadden. Ze werkten zich immers een slag in de rondte. Als ik iets van de druk had door laten sijpelen, hadden ze zich beledigd gevoeld of ondermijnd. Ik moet als leider dan dus de stress opvangen. Dat is dienend leiderschap. Verzorgen en ontzorgen.” 

Incasseren en accepteren 

Het pijnlijkste van dienend leiderschap is natuurlijk de klappen van hogerop opvangen. Ik moest regelmatig terug naar de boardroom om uit te leggen waarom we nog niet live waren. Dat zijn geen leuke discussies. Er wordt gevraagd: waarom niet? Dan wordt er hulp aangeboden van allerlei experts en dat moet je dan constant afwijzen omdat het jouw mensen en het project geen goed gaat doen. De paradijsvogels hebben een expertise die zeldzaam is en een andere manier van werken. Daar gaan andere krachten niets aan veranderen.” 

Vertrouwen

Als jij je paradijsvogel vertrouwen geeft, kan dat eigenlijk alleen maar als je begrijpt wat ze doen. De enige manier om te zorgen dat je kunt volgen wat ze doen, is je continu inlezen en regelmatig bijles nemen. Laat je inhoudelijk informeren. Bouw technische kennis op. Natuurlijk ga je het nooit precies begrijpen maar probeer het in ieder geval op een niveau te krijgen dat je een redelijke gesprekspartner bent en hun uitleg begrijpt. Je nieuwsgierigheid moet intrinsiek zijn. Als je het alleen uit beleefdheid doet, valt je door de mand. Stel je kwetsbaar op: geef het ook toe als je het niet snapt. Ze weten toch al lang dat je het niet weet. Als je gaat doen alsof, prikken ze er doorheen en ben je het vertrouwen kwijt. Je moet een klein ego hebben.” 

Behoud de paradijsvogels 

Paradijsvogels blijven meestal niet bij een bedrijf om het geld. Ze geven nauwelijks geld uit want ze zijn alleen maar met hun werk bezig. Een duizend euro extra heeft niet veel impact op ze en gaat zeker het verschil niet maken. Paradijsvogels blijven omdat ze de omgeving fijn vinden, omdat ze herkend en erkend worden, omdat ze een gevoel krijgen van bescherming en autonomie. Besteed hier aandacht aan. Deze mensen hebben tig opties: ze kunnen overal aan de slag. Wil je ze behouden, bied ze dan een interessante baan en geef de waardering die ze verdienen.” 

Luister het volledige gesprek via onze Giarte Podcast:
Spotify — https://​open​.spo​ti​fy​.com/​episo…
Apple Podcasts — https://​pod​casts​.apple​.com/nl/…

Hannah van der Vegt is copywriter at GIARTE — At Giarte, we firmly believe IT isn’t about bits and bytes. It’s about people. We design the tools and insights to reveal the human experience in tech.