Insecure Overachievers met Artie Debedien

Van insecure overachiever naar onbevreesde mover and shaker

Van insecure overachiever naar onbevreesde mover and shaker 

Ron Daniels, de voormalig managing director van McKinsey vertelde ooit in het blad Fortune dat hij het liefst jonge mensen aannam die intelligent, heel onzeker en ontzettend competitief zijn. Indirect lanceerde hij de term insecure overachiever; een vaak jonge, hoogopgeleide werknemer die zich continu wil bewijzen aan de omgeving. Paradoxaal genoeg levert de externe validatie nooit de gewenste genoegdoening op. Artie Debidien, CIO bij NN Internationaal, vertelt over haar transformatie van insecure overachiever naar onbevreesde mover and shaker. 

Luister de volledige podcast: Insecure Overachievers’, met Marco Gianotten en Artie Debidien via: https://​open​.spo​ti​fy​.com/​episo…

Brownie Points

Ik was een jong meisje, geboren en getogen in een Hindoestaans gezin in een wit, christelijk badplaatsje. Van mijn drie broers werd verwacht dat ze naam gingen maken, aan een carrière zouden bouwen, de corporate ladder zouden beklimmen. In tegenstelling tot mijn broers werd ik klaargestoomd om te gaan trouwen en kinderen te krijgen. Ik dacht: als ik goede cijfers haal, als ik harder werk, als ik nog meer kan, dan zien ze ook die andere toekomst voor mij. Maar het liet mijn ouders onverschillig. Om die Brownie Points te halen, ging ik uiteindelijk toch jong trouwen en werd ik moeder. Dat maakte ook geen verschil. Ik ontworstelde me uit dat huwelijk, liet me omscholen naar mijn hobby IT en begon carrière te maken. Ik wilde de buitenwereld overtuigen van mijn kunnen. Ik dacht: als ik de hoogst haalbare certificaten behaal, is er plek voor mij. Op mijn zevenentwintigste was ik verantwoordelijk voor een grote IT-afdeling.” 

Shoot for the moon 

Een insecure overachiever zijn, brengt je heel ver. Toen ik verantwoordelijk was voor die IT-afdeling, groeide ik door naar IT-baas, naar manager van het betalingsverkeer, CIO, COO. Ik zette nieuwe banken op, verbeterde bestaande banken, ik integreerde nieuwe bedrijven of bracht ze naar de beurs. Ik haalde certificaat na certificaat. Ik wilde zowel theoretisch als praktisch de beste versie zijn. Continu het record verbeteren. Altijd ontwikkelen. Shoot for the moon’ heeft me veel gebracht. Anders had ik misschien nog steeds in dat huwelijk vastgezeten of was ik tot mijn pensioen werkzaam bij Delta Llloyd. Ik gun die drive anderen ook. Risico’s nemen en lef tonen in plaats van honderd jaar op dezelfde plek te zitten uit angst om fouten te maken. Neem je employability in eigen hand.” 

Van leeuw naar olifant 

In 2018 kreeg ik lichamelijk klachten door het eeuwige rennen en klimmen. Ik deed een mindfulness training van acht weken, gevolgd door een retraite. Als een echte insecure overachiever wilde ik uiteraard ook hier de beste zijn. Ik wilde het echt begrijpen. Toen kwam er een soort reconciliatie: waar komt dit vandaan? Waarom ben ik zo hard voor mezelf? Waarom is het nooit goed genoeg? Toen ging ik het zelf ook zien: hoe veel ik bereikt had. Een leuke man, leuke kinderen, een goede carrière en veel kennis. In plaats van een leeuw die altijd strijdbaar en sterk is, werd ik een olifant. Ik kreeg zachtere ogen, een dikkere huid. Ik stond steviger op de grond en gebruik mijn slurf alleen nog om andere mensen indien nodig vooruit te helpen. De groeipijnen hebben me sterk gemaakt. Daarbij ben ik nergens meer bang voor. Ik ben alles al eens kwijtgeraakt: wat gaat iemand me nu nog echt maken?” 

Dansen in de keuken 

Hoewel ik nooit vals was naar anderen en vooral streng voor mezelf was, was het voor de teams die met mij samenwerkten best moeilijk dat ik successen niet echt kon vieren. Voor anderen kon een 6 ruim voldoende zijn, ik moest een 9 en ook dan weer door. Er stond immers altijd weer een nieuwe uitdaging te wachten. Inmiddels heb ik dat echt wel geleerd. Vier je succes, sta stil bij je prestatie. Het altijd willen groeien blijft in mij zitten. Maar ik kan nu ook tegen mijn team zeggen: jongens, it’s just a job. Wanneer is de laatste keer dat je in de keuken hebt gedanst met je vrouw? Geniet lekker van je weekend, ga je batterij even opladen bij je gezin. Af en toe is een berg beklimmen ook rust pakken.” 

Spotify: https://​open​.spo​ti​fy​.com/​episo…
Apple Podcasts: https://​pod​casts​.apple​.com/nl/…

Hannah van der Vegt is copywriter at GIARTE — At Giarte, we firmly believe IT isn’t about bits and bytes. It’s about people. We design the tools and insights to reveal the human experience in tech.