De Champions League van intellectueel eigendom met Abraham Mouritz

De Champions League van intellectueel eigendom met Abraham Mouritz

We gaan toe naar een wereld waar intellectueel eigendom een steeds grotere rol speelt. Maar met producten die niet langer direct tastbaar zijn, wordt deductie van het eindproduct een belangrijk element om te bepalen wie eigenaar is. Abraham Mouritz, in 2017 uitgeroepen tot beste onafhankelijke jurist door de Dutch Independent Legal Award, over privacy en het belang van immateriële activa voor de waarde van een onderneming. 

Luister de podcast:​‘De Champions League van intellectueel eigendom met Abraham Mouritz’ via Spotify: https://​open​.spo​ti​fy​.com/​episo…

If you’ve got it, flaunt it 

Inmiddels ben ik vijfentwintig jaar advocaat in een soort hybride vorm; de traditionele advocaat die vanuit het advocatenkantoor adviseert, de bedrijfsjurist die meer in de transitie staat en de ondernemer die voor zichzelf begonnen is. Ik heb meegelopen bij een aantal acquisities; er moet dan dus een vloeiende overname zijn aan zowel de kopers kant als de verkoperskant. Wat mij vaak opvalt is dat er weinig intellectueel eigendom te zien is. Ik zeg dan: If you’ve got it, flaunt it’. Als jij iets hebt gecreëerd; software, bedrijfsplannen, strategieën -, waarom leg je dat niet vast? Ik wil klanten een mate van introspectie meegeven. Waar ben ik mee bezig? Wat is de kern van mijn bedrijf?” 

Bewustwording en waarde

Zaken als eigendomsrecht zijn niet goed tastbaar. Dat is ook precies de reden dat veel organisaties er geen goed zicht op hebben. Je zou het kunnen vergelijken met je pensioen: vaak heerst de tendens dat dat wel goed gaat komen. Maar niets is minder waar. Onbewust creëer je continu waarde, voor nu of voor later. Of je het nou direct opneemt als onderdeel van de winst- en verliesrekening, op de balans, of indirect buiten de boeken. Blijf werken aan bewustwording. Blijf in acht nemen: misschien wordt het bedrijf overgenomen. Dan kan ik laten zien dat ik meer heb dan alleen de omzet.” 

Vlag op de maan

Het primaire doel is niet dat bij verkoop van het bedrijf de resultatenrekening in één keer helder is. Voor mij is het meest belangrijk dat men zich bewust is van wat de onderneming waard is. Een bedrijf – ik noem mijn klanten uiteraard nooit bij naam -, had veel geïnvesteerd in de SaaS toepassing. Dat was ook omzet maar het bedrijfsresultaat was negatief omdat ze veel hadden moeten investeren. Ze wilden verder groeien. De bank weigerde in eerste instantie krediet te verstrekken. De bank werkte nou eenmaal met een minimum van elf keer de nettowinst of iets dergelijks. Ik heb de klant geadviseerd: laat eens inventariseren wat je allemaal hebt. Dat was erg veel. Daarmee ben ik naar de bank toe gegaan. Ik ben met ze in gesprek gegaan over hun verouderde rekenmethode. Kijk eens verder naar wat een onderneming werkelijk waard is. Een bedrijf is meer dan elf keer de nettowinst. Voor ondernemingen is dit een belangrijke les: net als die vlag op de maan, laat zien: ik ben hier geweest. Pak je merkrecht en je patent. Zet de naam erbij, zet het tijdstip van creatie. Het moment van eigendom is het moment van creatie.”

Hannah van der Vegt is copywriter at GIARTE — At Giarte, we firmly believe IT isn’t about bits and bytes. It’s about people. We design the tools and insights to reveal the human experience in tech.