Agnostic Agile met Arie van Bennekum

Agnostic Agile met Arie van Bennekum 

Twintig jaar na de creatie van het Agile Manifesto lijkt de term agile haast door ieder bedrijf te zijn gekaapt. Maar een sticker met agile’ op je organisatie plakken heeft geen zin zonder ingrijpende veranderingen. Arie van Bennekum, een van de zeventien grondleggers van het Agile Manifesto praat over agile en weerstand van de permafrost’ in een bedrijf. 

Luister de podcast: Agnostic Agile met Arie van Bennekum en Marco Gianotten via Spotify: https://​open​.spo​ti​fy​.com/​episo…
Of Apple Podcasts: https://​pod​casts​.apple​.com/nl/…

Ja zeggen

In 1987 begon ik als softwareontwikkelaar. Vanaf 1994 kwam DSDM (Dynamic System Development Method), gecreëerd door projectontwikkelaars die tot dan toe RAD (Rapid Application Development) gebruikten. Ze zochten een andere, meer op waarde gerichte manier van werken en brachten hun lessons learned bijeen om sneller en effectiever te kunnen ontwikkelen. Ik raakte er vanaf 1997 steeds meer bij betrokken. In 2001, ik rijd op dat moment vanuit Ouderkerk aan de Amstel door de polder naar huis, word ik gebeld door iemand die verantwoordelijk was voor de backoffice van het DSDM-consortium. De vraag was of ik naar Salt Lake City wilde om deel te nemen aan een of ander congres over andere manieren van werken. Ik zei direct ja. En daar ging ik. Dan sta je om half zeven s ochtends onder de douche in Salt Lake City. Je kijkt naar buiten. Je ziet de Rocky Mountains met drie meter sneeuw en de zon die erachter opkomt. Je hebt altijd mensen die willen laten weten dat zij eerder gebeld werden dan ik om te gaan. Maar dat is precies waar het leven over gaat. Het gaat niet om wie er gebeld werd. Het gaat erom wie er ja zegt.” 

Makkelijk als water 

Vanaf 2005 nam Scrum het in toenemende mate over. Die gasten waren goed in marketing. Daarbij is de scrum guide makkelijk te begrijpen. Lekker dun ook om maar even plat te zeggen. In de jaren daarna kwam de term agile steeds meer in trek. Maar net als water, hebben mensen de neiging altijd de makkelijkste route te kiezen. Dat maakte het best moeilijk om agile te laten ontkiemen. Nu is de valkuil dat men snel zegt agile te werken terwijl er dan niet voldoende nagedacht wordt. Kijk naar wat je nodig hebt, kijk waarom agile anders is dan watervallen. Waar kunnen we van leren? Het maakt mij niet uit of je het agile noemt of SAFe of DSDM. Het gaat erom dat je als organisatie het vermogen hebt om te reageren op wat er gebeurt buiten. Dat gaat tegenwoordig sneller dan twintig jaar geleden, toen we het Manifest schreven.” 

Verandering en permafrost 

Mensen houden niet van verandering. Ze zijn gewend een ouderwetse waterval voorgekauwd te krijgen: Dit is zoals het werkt. Zo doen we het nou eenmaal’. Maar blijf gewoon zelf nadenken. Reageer op veranderingen en kijk vooral naar de waarden zelf. Mensen schaffen een boekje met scrum of agile aan en kopiëren dit letterlijk naar hun organisatie. Dit is exact hoe agile niet is ontstaan. Wij deden wat niet in een boek stond. Als je het goed wilt doen, moet je de organisatie veranderen. Het management veranderen, de standaarden, de communicatie en de manier waarop dit geworteld zit in het DNA. Het probleem is dat mensen in management lagen vaak al zo gebrainwasht zijn dat ze niet meer goed zien wat er kan veranderen. De teams die onderaan agile proberen te werken, botsen steeds tegen die bevroren middenlaag op. Ik noem deze laag permafrost’; die houdt de verandering tegen. Dit is de nek. Als de nek niet wilt draaien, blijft het hoofd stil. Zo simpel is het. Deze mensen moeten aan boord om echte verandering mogelijk te maken.”

Webinar: Mayonaise met Hagelslag
Hoe outsourcing (wel) met agile te combineren is

Agile is voorbij de hype. Dat wil niet zeggen dat er niets meer te leren valt. Integendeel, de lessen liggen voor het oprapen. In deze webinar gaan Anneke Keller CTO van Wehkamp, Marco gianotten van Giarte en Arie van Bennekum in op agile outsourcing, een op het eerste gezicht onlogische combinatie. Tóch zou agile weleens hét ingrediënt kunnen zijn waarmee outsourcing weer pit krijgt en zijn inmiddels wat flauwe smaak verliest. Ook gaan we in op het verschil tussen de traditionele key performance indicators (KPI’s) en de key value indicators (KVI’s) die horen bij agile werken. Kunnen ze naast elkaar bestaan?

Bekijk de webinar terug via: